Two Systems

vormt het accordeonduo bestaande uit Lowie Vercammen en Louis De Backere.  Twee beste vrienden die beide met grootste onderscheiding hun studies klassiek accordeon hebben afgerond aan het Koninklijk Conservatorium te Gent bij Philippe Thuriot. Als duo zijn ze actief sinds 2018 en hebben ze een grote reeks concerten gespeeld. 

Met een passie voor zowel de tijdloze elegantie van klassieke composities, als voor de ongehoorde parels van hedendaagse composities, kunnen ze het publiek steeds op eigen manier in hun accordeonrepertoire laten meevoeren. 

Na enkele jaren samen musiceren, besloot Two Systems in 2023 voor het eerst deel te nemen aan verschillende wedstrijden. In maart 2023 namen Lowie en Louis deel aan het internationale NOVAM-Concours. Daar haalden zij in de kamermuziekdivisie de eerste prijs.  

Beiden hebben ze in deze wedstrijd ook de solo-categorie gewonnen, in 2022 en 2023. 

Verder gaande op dit élan, schreef het duo zich in voor het 5de Concours International Accordéons-nous.org. Deze accordeonwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd in Bergen (BE) en trekt het neusje van de zalm van de accordeonwereld aan. Daar werd Two Systems tweede laureaat. Naar aanleiding van deze resultaten besloot Two Systems zich in te schrijven in de Supernova, dé wedstrijd voor jonge ensembles.   

Ook komende jaren staan nog enkele grote wedstrijden op het programma!

Louis De Backere

Louis De Backere is een Vlaams accordeonist. Hij begon op negenjarige leeftijd met accordeon bij Elke De Meester, aan het Stedelijk Conservatorium Brugge. Vanaf de eerste keer dat hij speelde, wist Louis het zeker; dit is mijn instrument. Naast accordeon volgde Louis ook nog saxofoonlessen bij Herlinde De Praitere. 

 In 2016, toen hij achttien werd, stond Louis voor een moeilijke keuze; een opleiding volgen aan een hoger conservatorium of toch een technische opleiding volgen aan een universiteit? Louis besloot niet te kiezen en beide opleidingen te combineren. Van 2016 tot 2021 volgde hij bachelor en master als burgerlijk werktuigkundig-elektrotechnisch ingenieur aan de Universiteit Gent, hetgeen hij combineerde met een bachelor in de muziek aan het KASK & Conservatorium te Gent. Na vijf jaar studeren had hij er nog geen genoeg van; tussen 2021 en 2023 haalde Louis zijn master in de muziek aan het KASK & Conservatorium en haalde een derde masterdiploma in maritieme wetenschappen aan de Universiteit Gent. 

 Naast studeren was er de afgelopen jaren ook tijd voor musiceren! De afgelopen jaren nam Louis meermaals deel aan (internationale) wedstrijden, met succes; deelnamen aan de Coupe Mondiale in 2013 en 2015 tot eerste prijzen in het Nederlandse NOVAM-Concours.  

Lowie Vercammen

Lowie Vercammen (°1998) startte op 8-jarige leeftijd met muziek en een jaar later met accordeon bij Cindy Michielse tot zijn 18 jaar. In 2021 behaalde hij met grootste onderscheiding zijn master in de muziek aan het KASK & Conservatorium te Gent o.l.v. Philippe Thuriot. 

Tijdens zijn 1ste master kon hij zich een jaar verdiepen in de hedendaagse muziek bij Iñaki Alberdi in Musikene, San Sebastian, Spanje. 

Lowie nam de afgelopen jaren deel aan zowel nationale als internationale bekende accordeonwedstrijden. Hij won verschillende prijzen waaronder: de 1steprijs in de hoogste categorie van NOVAM (Nederlandse accordeonwedstrijd), de 2de prijs in de nationale competitie in Arrasate, (Spanje), de 2de prijs in de Salonbeker (België), etc…  
In 2019 kreeg hij de speciale prijs om deel te nemen aan de Coupe Mondiale (wereldkampioenschap) in Shenzhen, China. Twee jaar later nam hij deel aan dezelfde wedstrijd in München, Duitsland.  

Hij wordt regelmatig als solist gevraagd in verschillende harmonie-, strijk- en symfonieorkesten.  Na het afstuderen, trad hij vaak op in Nederland met de euritmiegroep DeDae en in verschillende CC’s van België met o.a. Frank Focketyn en Evgenia Brendes. Naast de vele concerten is hij momenteel ook docent in dé Academie (Ieper), De Poel (Gent) en het MUDA (Evergem).